29 Aralık 2012

Hediye Tarif: Dumani ustunde yayla corbasi

Karli bir kis gunu sicak bir tas corbadan alasi var mi?

Bu yazi sevgili twitter takipcilerim: Yazan anne ve Muzeyyen Er icin geliyor:)
Takipci avina cikitigim bir gun oltama takildilar, tesekkur icin siradaki tarif sizin icin demistim. Gec de olsa sozumu tutuyorum. Yayla corbasi sevmeyen yoktur diye umit ediyorum, hediye corbanizi begenirsiniz umarim:) Afiyet olsun...
Ayrica minik misafirini bekleyen (belki de ben bu satirlari yazarken, kucagina alan) mudavim okurlarimdan GGT icin de gelsin...



Yayla corbasi...
Ne zamandir canim yayla corbasi cekiyordu. Kendi yaptigim yayla corbasini hic begenmem (genel olarak kendi yaptigim yemekleri begenmem zaten, en guzel hazir yapilmisi yemek:)) ama yine de deneyelim bakalim diye ciktim yola.

Sevgili Zel'cigimin tarifini esas aldim.


YAYLA ÇORBASI:
Malzemeler:
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarisi
  • 1 fincan pirinç (annem genelde kirik pirinc kullanir ki gercekten de corbada mini pirinc daha iyi oluyor sanki)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 litre sıcak su (pirincin cinsine , su tutma ozelligine gor ebu miktar degisecektir, kaynar su hazirda bulunsun, gerekirse ekleme yapmak icin)
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı nane


Hazırlanması:
  1. Suyu tencereye alıp, pirinçleri ekleyip orta ateşte pişmeye bırakıyoruz.
  2. Bir kaseye yumurtayı alıp iyice çırpıyoruz,çırptığımız yumurtanın üzerine yoğurt  ve unu ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpıyoruz.
  3. Eğer hala pürüz kalırsa, tel süzgeçten geçirip  pişen pirince ekliyoruz.
  4. Bir taşım kaynatıp ocaktan alıyoruz.
  5. Tereyağı eritip, hafif kıarınca nane ekleyip karıştırıyoruz.
  6. Pul biber de serpiştirip servis yapıyoruz..


"En guzel yayla corbasi boyle yapilir" diyenler, duyalim sizi!" feryadima ses verenlerden oneriler:

  • Twitter'dan Bir anne: ben muhakkak süt de eklerim yayla çorbasına,daha lezzetli oluyor.
  • eminegulmez: Yumurta aki koymadan yapılır derin
  • nohuts : pirinc yerine bugday konulur... ve sosunda reyhan otu konulur nane ile birlikte..
  • gzeynepg Kesinlikle suzme yogurtla, yumurta olmasa bile olur o zaman. Naneyi direk corbaya katin altini kapatinca. Tereyag ise sade yakilir ustune en son..derim ben.
    • cicioyis @gzeynepg katiliyorum +bugday
        • En iyi naneyle yağ yakılır lezzeti bunverir bence tumurtasız olmaz yayla


        • hurishh Suzme yogurtla yumurta sarisi un ile devamli karistirilarak yapilir. Nanesiz olmaz derim uzerine de tereyag ohhh misss


13 yorum:

  1. Lama'cım sıcacık çorbasıyla,sıcacık sohbetiyle,tüm enerjisiyle gelip,güneş doğmayan günüme,gün gibi doğuvermiş.:)
    Özlemişim Vallahi!
    Sevgili takipçilerine (ben de dahil) ve sana, ve miniğine şifa olsun inşAllah.
    Gönül dolusu muhabbetle gönlümün Nur'u..

    YanıtlaSil
  2. ben buğdaylada pirinçlede yapılır deri ama en hakikisi tabiki buğday deri.benim içinde yemek yapmanı da istiyorum yeni takipcinim çünkü..:)

    YanıtlaSil
  3. Lama'cığım malum tivitırda pek yeni ve çekingenim,sorduğunu gördüm ama nasıl cevap verilir onuda pek çözemediğimden sustum hihi:) vesselam senin çorba nefis olmuş zaten ellerine sağlık..bu arada benim blogla ilgili oldukca canım sıkıldı son zamanlar..ara vermiştim epeydir..geri döneyim dedim bu kez de blogger beni istemedi :( yeni sayfa açmak zorunda kaldım...inşallah yeni sayfamı eklersen sevinirim canım..görüşmek üzere aeo.

    YanıtlaSil
  4. eline sağlık canım, ben de çok severim.

    YanıtlaSil
  5. Cook severim, anneminki bir baska olur, her Tr tatilinde doya doya ictigim tek corbadir diyebilirim :)

    YanıtlaSil
  6. canimcim nasilsin uzun zamandir kimsenin bloguna
    ugramiyorum, yeni yilin kutlu olsun ( kutluyorsan
    :)) insallah iyisindir ? tarifin çok guzel ozlemistim sizleri
    eline saglik ve afiyet olsun , tabiki bende sizleri
    seve seve seni bloguma
    bekliyorum
    bisous bisous
    www.fraise-framboise.blogspot.com

    YanıtlaSil
  7. canim, nasilsin? evimize donduk, ben de desr calismaya basladim (internette gezmemden de anlasiliyordur) optum seni, resim cok guzel olmus! nasil cektigini anlamamistim once, sonra telleri gordum:) malum gozum cok saglam degil..

    YanıtlaSil
  8. Eline saglik olsun. Bende bazen begenmiyorum yaptigim yemekleri. Baskasi super olmus degince kendimde bir tuhaflik oldugunu fark ediyorum :))
    Cok guzel gozukuyor..

    YanıtlaSil
  9. merhaba.sitenizi yeni keşfettim.uzaklarda olsanızda yüreğinizin sıcaklığı siteye de yansımış.bende yeni blog oluşturdum.(asyadanesintiler.blogspot.com)sizi izlemeye alıyorum.sizde katılırsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  10. Kış günü çorba,patlamış mısır,ıhlamur çayı olmazsa olmaz:) Şu dışarda olan karı bir tas çorba sıcacık yapıyor...Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Mudavim okurlarindan GGT hala alamadi kucagina minik misafirini, orda kalmaya devam ederse pek de minik kalmiycak sanirim, gun gectikce kilo aliyo, bu da normal dogum isteyen beni korkutuyo:)
    Benim de bi katkim olsun bu sefer; terbiyesini yaparken limon da sIkIyorum ben, eksi eksi cok guzel oluyo:P

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)